torsdag 13. januar 2011

Frikasse og gamle høns

Man kan lage mye god mat av fjærkre. Både de store, saftige kyllingene og de noe eldre, magrere verpehønsene. Høne koster 30 kroner i frysedisken på Rema, og kan mette en familie på fem i en god frikasse. Hel, fersk kylling koster 40 kroner i samme butikk, og metter nesten dobbelt så mange! Rimelig mat dette altså.

God kylling- eller hønsefrikasse er tidkrevende, men utrolig lettvint og smakfull middagsmat. Lag gjerne så du får rester, det er like deilig dagen etterpå! Et godt restetips er å ta vare på kraften du får igjen, og spe med den samt ha i noen freshe grønnsaker. Vips så blir det deilig fjærkresuppe dagen derpå.

Start med å dele høna/kyllingen i to på midten, det er i beina den gode smaken sitter, den vil vi ha i kraften. Kutt en liten selleribit, gulerot, løk og purreløk i grove biter. Om du har gode krydderurter stående bruk gjerne litt av de også. Ha grønnsakene og fuglen i en stor kasserolle, hell over godt med vann så det dekker og vel så det.
Høna skal koke i ca to timer, kyllingen er mørere og klarer seg med en times tid i gryta.
Ta opp fuglen og la den kjøle seg ned så du klarer å ta i den. Rensk kjøttet av beina og legg til side. Skinnet og beina legger du tilbake i kraften, og koker en time til.

Nå har du et godt utgangspunkt. Selve frikasseén lager du på en-to-tre! Sil av kraften. Smelt smør og lag en jevning med hvetemel (som til hvitsaus). Så sper du jevningen med den fantastiske kraften du nettopp har kokt til ønsket tykkelse, husk at sausen blir tykkere når den kokes opp. Noen liker å ha i litt karri, andre bruker dill og en skvett fløte, prøv deg fram til noe du liker!
I min frikasse bruker jeg gulerot, det grønne på purreløken og potet i små terninger. På slutten av koketiden har jeg i kyllingen/høna i passelige biter.

Bon Appétit!




bilde rappet på verdensveven

Som bonus skal kyllingsuppe være bra mot forkjølelse og influensa om du koker den på kyllingbeina. Kyllinger blir fôret med antibiotika som lagres i beina, og skilles ut når de kokes. Om det virkelig fungerer aner jeg ikke, men mannen ligger nedsyltet i influensa om dagen, så da prøver man alt man kan!

post signature

1 kommentar:

Ingrid :) sa...

mmmmm frikasse.. :D D e faktisk skikkeli skikkeli godt syns eg! Flenka :)