fredag 30. juli 2010

Hellig St.Olav


Neida, jeg har ikke blitt kristen over natta. Vi har vært innom Olavsfestdagene!
For de uinvidde :
Olav Haraldsson falt i slaget på Stiklestad i 1030 i sitt forsøk på å samle og kristne landet. Liket ble reddet fra slagmarken og begravet ved Nidelva.
Det ble bygget en Olavskirke ved det stedet Olav ble båret opp på elvebredden i 1030. Kort etter opplevde man jærtegn og undere ved Olavs levninger. Han ble gjenstand for helgendyrkelse, og pilegrimer kom fra hele Europa til Olavsmessen i Nidarosdomen.

Olavsfestdagene viderefører her en tradisjon som i nyere tid startet opp i 1962 gjennom etableringen av det som den gang het Olavsdagene. Det er et tett program i Nidarosdomen i disse dagene og pilegrimer fra fjern og nær velger å oppsøke et av Nord-Europas få internasjonale pilegrimsmål.

Men her er også mye gøy å oppleve for oss vanlige ikke-kristne! I Erkebispegården holdes det historisk marked med kremmere og handelsmenn, smed, steinhuggere og gjøglere. Vaskeekte Riddere fra Jamtlandicum, med og uten hest, holder orden på folkemassene. Her blir det blodig alvor når ridderne skal vinne kongen og publikums hjerte i forkant av ridderturneringene.

Jeg har latt meg fascinere av vakre middelalderkostymer, godt gammelt håndtverk og lekre karamelliserte epler, ikke spesielt godt, men da har man prøvd det og.
Vesla har storøyd fulgt med på liv og røre, og tilogmed Maskemannen slo opp gluggene da vi kom til en bod med nydelige håndlagede buer med pilekorger i det mykeste lær..

En flott festival for store og små! Hit drar vi gjerne igjen neste år!







Ærbødigst

post signature

2 kommentarer:

AnneK sa...

Ja e ikke det artig! Også matfestivalen ! Helt utrolig at de får til noe så flott hvert år!

Maskemamma sa...

Kjempeskøy!! Mye å se og lukte på. Det var en sliten mammaskrott som traff senga sent i går kveld!