tirsdag 10. august 2010

Utetid

Ei sprek tøtte herfra har starta Ute(b)loggen, der tanken bak er å drive seg selv og ungene til å være mer utendørs. Nå vet jeg hvem denne Superdama er, og hun er ikke akkurat av den stillesittende typen. Eller som hun selv sier;

"Jeg er alene med to barn annen hver uke, og egentlig er vi ganske flinke til å være ute allerede, men jeg har inderlig lyst til å gi dem røde kinn og fine opplevelser så ofte som mulig."

Målet hennes er å kunne logge hundre uteopplevelser på ett år. Terskelen er lav, alt som gir dem opplevelser, gode minner og roser i kinnene teller.
Vi er ute nesten daglig, og syns det var en god idé å logge uteopplevelsene! Så er det innmari kjekt å se hva andre med (og uten) barn gjør sammen, kanskje man kan snappe opp gode turtips og forslag til uteaktiviteter?
På Uteloggens Facebookside kan du logge egne turer, og se hva andre har gjort. Jeg har logget 3 turer allerede, og gleder meg til å kunne skrive flere!


7 gode grunner til å sende ungene ut!


1. Bedre motorikk og balanse
Naturen er et eldorado for barn til utforskning, oppdagelse og eksprimentering. Barn lærer derfor tidlig å mestre utfordringer gjennom lek ute.

2. Viktig for beinbyggingen
Ved å bruke naturen får kroppen ulik belastning på skjelettet. Dette er med på å styrke beinmassen til barna

3. Motorisk flinke barn blir populære– Det å være ute i det fri gir mange sosiale fordeler. Dette bidrar til vennskapsdannelse. Det finnes også undersøkelser på at barn som er motorisk flinke er populære. De er «gode lekere».

4. Mindre krangling
Når barna får spre seg over større områder minskes konfliktene.– Det blir også mindre krangling fordi de trenger ikke krangle om leketøy. De bruker naturen, og da er det nok til alle, sier Sirevaag.


5. Blir mer kreative

Ved å leke ute må barn tidlig mestre utfordringer i naturen.
– Barna blir mer kreative av å være ute. Vi er ute i allslags vær, og de må bruke kreativiteten sin for å bruke naturen som lekeapparat.

6. Evne til å håndtere risiko
Overbeskyttende oppdragelse reduserer også barnas muligheter til å vurdere risiko.
– Streng regulering av risikoutsatt lek og overbeskyttende barnehagepersonell reduserer barns muligheter til å lære å vurdere risiko selv, forteller Lundhaug.

7. Inaktivitet kan gi kroniske sykdommer
Mye tyder på at barns fysiske aktivitet har endret seg i form, innhold og intensitet, de siste 10‒20 årene.– I grove trekk har barns aktivitet endret seg fra å være mer fysisk krevende og fra å foregå mye utendørs til å være mindre fysisk krevende og oftere innendørs. Det er derfor mer aktuelt nå enn før at barna kommer seg ut, sier Lundhaug.

post signature

Ingen kommentarer: