lørdag 24. april 2010

Grøtsøl

Grøt har lenge vært et dilemma for oss. Lillemor vil ikke ha vanlig babygrøt av noe slag, så vi har lenge strevd med å få i henne frokost og kvelds. For det er jo grøt grøt og atter grøt man får høre at de små skal ha? Men er det nå egentlig så sunt som 'de' skal ha det til ?
Ifølge dr. Fedon Lindberg er det slettes ikke det! Han sier at vanlig babygrøt som røres ut i vann eller melk er ikke noe annet enn en karbohydratbombe som kan klassifiseres som kakedeig. Kjøpegrøtene inneholder mellom 15 og 37 prosent tilsatt sukker, og andelen karbohydrater er totalt dominerende på grunn av alt melet. Ja, det er mel – ikke helkorn som de ynder å skrive på pakningen... Melk, sukker og mel – hva mangler vi så for å få en kakedeig? Jo, om man tilsetter et par egg, kan kaken stekes!
Jaha - tenker jeg. Så da er det slettes ingen krise at Prinsessa har levd på havregrynsgrøt, brødgrøt og brødskiver.
Det går helt fint å dekke jernbehovet ved å lage grøt selv. Velg jernrike kornslag som f.eks. hirse, og tilsett frukt for å få vit.C i tillegg. IKKE gi kumelk/MME ved siden av, det hemmer opptaket av jern, men amm gjerne før måltidene hvis du ammer, MM er med på å øke jernopptaket hvis jeg ikke husker helt feil.
I tillegg kan barnet få jernrike grønnsaker som brokkoli (kok&mos), det er ikke sånn at barnet bare kan få grøt når fast føde introduseres. Spinat og rødbeter er jernrikt, men inneholder også nitrater som kan omdannes til nitritt når det fordøyes, så spinat er no-no (for mye nitritt kan føre til forgiftning, og det er vanskelig å vite hvor mye nitrat det er i spinaten. Det kommer an på hvor/hvordan det er dyrket etc...)
Om du er bekymret for kalkinntaket kan du tilsette mandelmos. Jeg tror du kan lage det selv, eller du kan kjøpe på helsekost. Helios bruker bl.a. å ha mandelmos. Du kan også tilsette olje, rapsolje er rikt på omega-6 fettsyrer som er viktige for hjernens utvikling. For å øke inntaket av vit. C kan du lage fruktmos, det er også supert for å smaksette grøten.
Selve grøten kan du koke av vann og mel. For eksempel grøtmel fra Helios, jeg tror mange helsekostbutikker som har litt matvarer ofte har denne grøten, eller de kan bestille opp, de fleste har uansett noen varer fra Helios i vareutvalget. Du kan også koke av havremel (velassortert dagligvare) eller sammalt rugmel, mange butikker har "gammeldags rugmel" av ett eller annet slag. Men jeg ville nok gått for hirsemel om du får tak i det, pga jerninnholdet.




Jeg har funnet fram noen oppskrifter på hjemmelaget babygrøt, om du har lyst til å prøve! Disse funker fint for småttiser fra 7-8 mnd alder.


Byggmels - eller havremelsgrøt

2 ss mel
1 1/2 dl vann
3 måleskjeer melkepulver

Bland vann og mel sammen. Varm opp under omrøring, og la grøten koke i
2-3 minutter ved svak varme under lokk. Trekk kjelen til side, og rør i melkepulveret.


Havregrynsgrøt

2 1/2 - 3 ss lettkokte havregryn
1 1/2 dl vann
3 måleskjeer melkepulver

Bland gryn vann kaldt sammen. Varm opp under omrøring, og la grøten koke ca 2 minutter. Trekk kjelen til side og rør i melkepulveret.



Grøt av sammalt mel

2 ss fin sammalt hvete
1 1/2 dl vann
3 måleskjeer melkepulver

Bruk gjerne det spesielle sammalte melet som er tilsatt jern. ( Jeg tror ikke dette melet finnes lengre, men jeg er ikke sikker) Sammalt rug kan også være en fin variasjon.

Bland kaldt vann og sammalt hvete sammen. Varm den opp under omrøring og la grøten koke 5-10 minutter ved svak varme under lokk. Trekk gryten av platen og rør i melkepulveret.



Røregrøt

Bak dette navnet skjuler det seg ingen spesiell oppskrift. Prinsippet er at du tørker grovt brød eller grove rundstykker og så maler det til grøtpulver. Grøten lages som kavringgrøte. Du kan godt lage den av hjemmebakte brød.

Det er en fordel å lage større porsjoner, og det er fint å tørke brødet i stekovnen (ca 100grader) og deretter male det i hurtigmikseren eller på kjøttkvernen. Det ferdige pulveret kan du oppbevare på glass. Ved bruk rører du pulveret bare ut i morsmelkserstatningen evt vann, til du får grøt. NB! Dette pulveret sveller mer enn kjøpepulveret. Husk å bruke mye sammalt i brødet for at grøtpulveret skal inneholde jern.


Kavringgrøt

1 kavring (ca 1/2 dl, helst grov)
4 ss vann
1 1/2 måleskje melkepulver

Kavringen knuses og væsken tilsettes til grøten blir passe tykk. Varm opp til den er passe lunken, trekk gryten av platen og rør i melkepulveret. Grøten kan tilsettes revet eple eller moset banan. Bruk grove skonrokker, ba vil grøten inneholde noe mer jern og B-vitaminer.


Brødgrøt

(Brødgrøten kan være en fin overgang fra grøt til brødskiver)

1 skive grovt brød
melkeerstatning/morsmelk

Brødskiven smuldres fint og bløtes i melkeerstatningen/morsmelk. Varmes opp til den er passe lunken. Grøten er rask å lage og den gir god tyggeøvelse.


Hirsegrøt med eple

1 1/2 dl vann
2 ss hirseflak
1 ss eplemos
4 1/2 måleskje melkepulver.

Kok opp vann. Visp hirseflakene i det kokende vannet, og la det småkoke et par minutter. Trekk gryten av platen og rør i melkepulveret. Eplemosen tilsettes til slutt.


Mye av info her er hentet fra en forumtråd på tettinntil, noe er direkte klipt og limt fra noe superdamen hos Krusedull har skrevet. Noe fant jeg her.

Ingen kommentarer: