fredag 2. april 2010

Aprilfisk?


Opprinnelsen til dagens aprilspøk er omdiskutert, men mye tyder på at vår form for aprilsnarr stammer fra Frankrike.
Skikken skriver seg tilbake til 1500-tallet. Frankrike gikk da som det første europeiske landet over til den gregorianske kalenderen som innebar at det nye årets start ble flyttet fra slutten av mars til 1. januar. Som alltid når man innfører nye systemer var det noen etternølere som valgte å holde seg til det gamle. De som fortsatte å bruke den gamle kalenderen ble offer for lureri fra resten av befolkningen, og de lurte fikk kallenavnet «Poisson d'Avril» eller aprilfisk.
«Donner le poisson avril,» som oversatt betyr å «gi noen aprilfisken,» var franskemennenes aprilspøk og gikk ut på å feste en papirfisk i all hemmelighet på ryggen til den som ble narret. Papirfisk spøken brukes av franskmenn den dag i dag, og i Italia sier man aprilfisk når vi nordmenn ville sagt aprilsnarr.

Det har opp gjennom årene blitt gjennomført flere bedre aprilspøker;

I 1965 annonserte BBC at de nå hadde utviklet teknologi så de kunne sende lukt så vel som lyd og tv-bilder. I følge rapportene skal kanalen ha fått henvendelser fra publikum som mente innføringen av den nye teknologien var vellykket.

I 2008 sendte Statkraft en reklamefilm som ble vist på tv, der de påstod at de nå kunne lage energi av stjerner.

På slutten av 1940-tallet hadde Aftenposten en meget vellykket aprilspøk.Avisen kunne meddele at Vinmonopolet hadde et større kvantum rødvin på lager, men det var mangel på tomflasker i tapperiet på Hasle. Det var en forklaring som var lett forståelig like etter krigen. Kundene ble bedt om å ta med seg spann, og da Polet åpnet kl. 10 om morgenen var det lang kø utefor enkelte utsalg. Folk som leste dette på trikken på vei til arbeidet var raske til å stikke innom en isenkramforretning, kjøpe med seg et spann eller en bøtte og stille seg i kø utenfor nærmeste utsalg. I aftenutgaven kunne avisen vise bilde av polkunder i kø utenfor utsalget i Rosenkrantz' gate.

FBI meddeler at de nå slår hardt ned på fildeling på internett.


Ble du lurt i går? fortell fortell??


kilde

Ingen kommentarer: